Lena Marie L.A

GRØNNE FINGRE

 • Publisert: 25.04.2017, 13:18
 • Kategori: Blogg
 • Processed with VSCO with a4 preset
   

  Epletrær. Det har vi planta i dag ser du! Ville bare kjapt dele med dere hvor enkelt og praktisk det faktisk er! I og med jeg går på skolens bærekraft og bistanslinje så er det vi som får ansvar for ulike små-oppgaver som dette. Trærne vi planta i dag var ikke av den aller dyreste sorten, men de kosta omtrent typ 600kr. Så hvis du som student skal gjøre dette hjemme så er kanskje ikke de seks hundre kronene første prioritert til å kjøpe et tre, og det kan jeg forstå, trust me, men hvis en skal tenkte mer langsiktig så er det generelt mer bærekraftig og økonomisk (sesongbasert så klart). Utenom at epletrær kan gi oss ferske gode epler, så blomstrer de også med fine blomster, i hvite og rosa slag, BONUS. Som regel pleier det å skje rundt april måned hvert år.

  - HVORDAN PLANTE ET EPLETRE  - 

  For at epletrærne skal ha det godt mens de gror, så er det blant annet viktig at de blir tilført pollen fra en annen sort for å sette frukt. På hagesentre kan en for eksempel få et pollineringsskjema slik at en kan se hvilke sorter som pollinerer hverandre. Når du har funnet ut dette, plant trærne i nærheten av disse.

  Plantehullet bør være både dypt og vidt. Diameteren bør være typ dobbelt så stort som roten på det nyinnkjøpte treet, dybden minst 50 cm. Løsne jorden i bunnen av plantehullet. Du bør også slå ned en støttestokk i hullet slik at treet får støtte.

  Vann rotklumpen godt før du planter. Bland jorden du har gravd til side med god plantejord (jødsel). Sett treet i plantehullet, pass på at foredlingspunktet (også kalt podestedet) kommer over jorden.

  Fyll på med jord halvveis opp i plantehullet. Vann det godt. Når vannet har sunket ned, fyller du opp med mer jord. Bind treet til støttestokken. Bind lavt, ikke høyere enn omtrent 40cm over jorden.

  Er det tørre perioder, husk å vanne. Kontroller regelmessig at oppbindingstråden ikke sitter for stramt rundt stammen (da kan det hende at bindingen gror fast i selve treet). En god diameter rundt treet bør du også holde fritt for gress og urgress.

  Lykke til!

   

  Processed with VSCO with nc preset

  Processed with VSCO with nc preset

  Processed with VSCO with nc preset

  Processed with VSCO with nc preset
  Nå kan vi komme tilbake mange år etterpå å se på treet vi planta da vi var 20 år. Et godt minne å ta med seg!

  Nok en gang så er det fint vær her, lykke! Så da bærer det nå videre inn til Bergen sentrum for å gjøre et par ærender og muligens en kopp kaffe et eller annet sted. Det er bare noe med sola som gjør noe med humøret mitt! Det kribler i kroppen fra topp til tå og livet blir ekstra herlig!! Vi snakkes!

   

   

   

   

 • Publisert: 25.04.2017, 13:18
 • Kategori: Blogg
 • 1 kommentarer
 • Én kommentar

  TINANNA

  25.04.2017 kl.13:37

  Så gøy! Og så deilig vær :D

  Skriv en ny kommentar

  hits